Liittokokouslehti Sytykkeestä

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n liittokokous järjestetään ensi viikonloppuna, 16-17.11.2024 Tampereella. Liitolla on ollut tapana tuottaa liittokokouslehti Sytyke, missä esitellään ehdokkaat luottamustehtäviin, nähdään hupisisältöä kuluvalta vuodelta sekä infoa kokouksen käytännöistä. Sellainen on tehty tänäkin vuonna, itse pääsin myös vastaamaan tällä kertaa puheenjohtajaehdokkaana.
Luottamustehtävät
Millainen tyyppi olet? Mitä tuot mukanasi liiton johtoon?
Olen äärimmäisen päämäärätietoinen, sisukas ja vaativa nuvalainen. Vaadin paljon jokaiselta, eniten itseltäni, mutten keneltäkään liikoja. Liiton johdossa tuon uusia ideoita, edistän tervettä järjestökulttuuria ja toimistolla hyvää työyhteisöä. Tärkeimpänä tavoitteena liiton johdossa minulla on toimintasuunnitelman, strategien ja suunnitelmien täyttäminen mahdollisimman hyvin. Tämän lisäksi haluan ohjata koronapandemian jälkeen alkanutta liiton muutosta mielestäni oikeaan suuntaan, tätä suuntaa olen käsitellyt laajasti puheenjohtajaohjelmassa osoitteessa einokoskinen.com. Ensi vuonna liiton pääpainopisteinä tulee olla liiton jäsenpohjan laajentaminen, varautuminen vuoteen 2026 sekä kestävän kehityksen ja yhdenvertaisuussuunnitelman päivittäminen.
Määrittele mitä tarkoittaa osallisuus?
Itselleni osallisuus tarkoittaa mahdollisuutta tulla kuuluksi, osallistua ja olla mukana päättämässä itseään tai yhteisöään koskevista asioista. Osallisuus on myös mahdollistava tunne – kun kokee voivansa aidosti vaikuttaa ja näkee oman kädenjäljen, jaksaa sitä myös tehdä. Liiton on tärkeää edesauttaa ja luoda osallisuutta tuleville nuorten vaikuttajien sukupolville.
Mikä on paras hetki nuvaurallasi?
Tähän kysymykseen on tullut vastattua monella esimerkillä vuosien aikana. Nostan tällä kertaa kuitenkin mopotallin esiin. Kolme vuotta sitten käynnistin Kaarinassa (kotikuntani) oman selvitystyöni mopotallin – nuorten hengauspaikan ja korjauspaikan – saamiseksi, sain olla yhteydessä useampaan kuntaan ympäri Suomea ja hahmotella asioita. Tämän jälkeen tein asiasta esityksen nuorisovaltuustolle ja myöhemmin yhteistyössä nuva kummivaltuutetun kanssa aloitteen kaupunginvaltuustolle. Valtuustoaloite hyväksyttiin, valmistelu yhteistyössä nuvan kanssa käynnistettiin ja toiminta alkoi kaksi vuotta sitten jatkuen tähän päivään saakka hyvällä menestyksellä.
Mikä Suomen Nuorisovaltuustojen Liitossa on parasta?
Parasta Nuva ry:ssä on kokemani yhteishenki, joka muodostuu yhteisten mielenkiinnon kohteiden ympärille. Haluamme vaikuttaa, haluamme seurata päätöksenteköä sekä haluamme oppia uutta. Tätä me teemmekin, yksin ja yhdessä!
Mikä saa nuvalaisen aktivoitumaan liitossa?
Lähdin itse mukaan, koska minua pyydettiin mukaan piiritoimintaan. Minuun vedottiin, että minunlaistani henkilöä tarvittaisiin. Imarreltuna lähdin mukaan ja sain paljon hyviä ystäviä, jonka takia olen myöskin jaksanut jatkaa raskaina aikoinakin toiminnassa. Uskon, että avainresepti aktivoitumiseen on mukaan kysyminen, ja jäsenhankinnan rooli onkin keskeistä ensi vuonna. Sitä voimme jokainen meistä tehdä!
Miten näet oman roolisi suhteessa liiton henkilöstöön?
Puheenjohtajan rooli tarkoittaa täysipäiväistä läsnäoloa ja työntekoa koko toimiston tiimin kesken. Se on yhteen hiileen puhaltamista eli vaatii hyvää sopeutumiskykyä, aikatauluista kiinni pitämistä ja toisten auttamista. Erityisen tärkeätä, etenkin säästöpaineiden kasvaessa, on huolehtia henkilöstön työhyvinvoinnista. Se saavutetaan avoimuudella ja luottamuksella, myöskään huumoria ei tule unohtaa.
Millainen liitto olisi kautesi jälkeen?
Puheenjohtajakauteni jälkeen liiton talous on vakaalla pohjalla leikkausvuotta 2026 ajatellen, piiriuudistus toteutettu loppuun saakka ja jäsenpohjaa laajennettu. Tämän lisäksi jäädessäni pois puheenjohtajan tehtävästä, seuraavan puheenjohtajan perehdytys hoidetaan mallikkaasti.
Kuka on esikuvasi? Miksi?
Nostan tähän kysymykseen ensimmäistä kertaa ikinä nykypolitiikon, eli Antti Kaikkosen. Mielestäni hän on onnistunyt yhdistämään esimerkillisesti yksityiselämän (perhe-elämän), menestyvän ja vaativan poliitikon tehtävän sekä osaa suhtautua sopivalla itsehuumorilla omaan tekemiseensä. Hän on myös poikkeuksellisen hyvin, muihin oman ikäluokkansa poliitikkoihin nähden, onnistunut viestimään sosiaalisessa mediassa. Muiksi esikuviksi politiikasta voisin sanoa Mauno Koiviston sekä Aarre Simosen.
Millainen johtaja olet? Millaista johtamista arvostat?
Johtajana olen ehdottomasti vaativa, luottamusta arvostava ja avulias. Hallituksen puheenjohtajan näkökulmasta minun tärkein tehtävä olisi mahdollistaa, että mahdollisimman moni hallitukseen valitun nostamista epäkohdista korjattaisiin vuoden aikana. Täysipäiväisenä puheenjohtajana toimistolla haluan luottaa työntekijöihin, pitää yllä yhteyttä heidän ja hallituksen välillä sekä tuoda nuorisovaltuutetun näkökulmaa järjestötoimintaan. Vaikka vaadin paljon, en keneltäkään vaadi sellaista, mitä hän ei pysty tekemään tai mistä ei ole yhdessä sovittu. Tarjoan myös auttavaa kättä, enkä pelkää itsekään kysyä apua tarvitessani sitä. Arvostan sellaista johtajuutta, jossa tehtäviä delegoidaan ja luotetaan toisiin. Kuitenkin siten, että johtaja tai johtajaryhmä kantaa loppukädessä vastuun jakamistaan tehtävistä. Johtajan on myös hyvä tunnistaa oman jaksamisensa ja kyvykkyyden rajansa. Siksi toteankin, että tullessani valituksi liiton puheenjohtajaksi tulen jättämään muut merkittävästi aikaani vievät pestit.
Puheenjohtaja vastaa liiton sidosryhmätyöskentelystä. Millaisia yhteistyökumppaneita etsisit järjestöllemme ja millainen verkostoituja olet?
Nuorisojärjestökentän yllä leijuu leikkaussakset ja siksi ensisijaisesti uusien yhteistyökumppanien kartoittaminen menee rahoitusmahdollisuuksien perässä. Tällaiset yhteistyökumppanit voivat olla tahoja, jotka kustantavat osan esimerkiksi tapahtumakuluistamme tai vaihtoehtoisesti sellaisia, joidenka kanssa on mahdollisuus hakea yhteisesti rahoitusta hankkeeseen tai projektiin. Viime vuosien hyvän yhteistyön johdosta, meillä on myös hyvä asema esimerkiksi ministeriöihin, joten niiden parista voi löytyä meille oivia yhteistyömahdollisuuksia. Ei kuitenkaan pidä myöskään unohtaa muiden nuorisojärjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä. Verkostoitujana olen nopeasti lämpiävä ja rohkea lähestymään sitä, ketä milloinkin on syytä lähestyä. Minulta löytyy politiikan ja vaikuttamisen lisäksi taustaa urheilusta, videopeleistä, kirjallisuudesta ja lukuisista muista aiheista, joten väitän löytävän yhteistä kosketuspintaa lähes jokaisen kanssa.
Vuonna 2025 käydään kunta- ja aluevaalit. Mitä liiton tulisi tehdä vaaleihin liittyen?
Liitolla on kolme päätavoitetta valittuna kunta- ja aluevaaleihin sekä liittokokouksessa julkaistava kampanjaohjelma. Vaalityö jää kuitenkin ensi vuoden hallitukselle toteutettavaksi yhteistyössä toimiston kanssa ja siinä on oleellista tehdä kolme eri asiaa. Ensimmäisenä on tärkeää tehdä yleistä viestintää vaaleista, kuten miten äänestää tai valita ehdokas. Toisena on oleellista tukea nuoria ja osallisuusmyönteisiä ehdokkaita ja vielä vaalien jälkeen muistuttaa lupausten pitämisestä. Kolmantena meidän pitää olla valmis toistamaan itseämme ja teemojamme eri keskustelutilaisuuksissa, kannanotoissa ja edunvalvontatapaamisissamme. On myös syytä jalkauttaa kampanjamme sisältöjä järjestömme sisällä, jotta esimerkiksi nuorisovaltuustot ja piirit voisivat hyödyntää jo tekemiämme asioita ja materiaaleja.
Jos et tule valituksi puheenjohtajaksi, oletko käytettävissä varapuheenjohtajaksi tai liittohallituksen jäseneksi?
-
Liittokokouslehti julkaistiin liiton verkkosivuilla maanantaina 11.11.2024. Lehdestä voit käydä lukemassa myös muiden ehdokkaiden esittelyjä.