Maksuton ehkäisy

08.03.2025

Hyvinvointialueilla on kovat säästöpaineet, sillä niiden alijäämät tulisi olla katettu kokonaan vuoden 2026 loppuessa. Lähes kaikkien alueiden osalta tavoite on mahdoton.

Valtiovarainministeriön (Sosiaali- ja terveysministeriön) vahvassa ohjauksessa tehdyt leikkaukset ovat olleet monilta osin kohtuuttomia ja aiheuttavat enemmän hallaa kuin oikeita säästöjä. Leikkaamalla esimerkiksi ennaltaehkäisevästä toiminnasta, siirretään ja annetaan ongelmien pahentua tulevaisuuteen. Tällöin myös ongelmien parantaminen maksaa enemmän.

Eräs esimerkki tällaisesta ennaltaehkäisevästä toiminnasta, johon kohdistetaan leikkauksia on nuorten maksuton ehkäisy. Ehkäisy osaltaan vähentää esimerkiksi raskaudenkeskeytyksiä ja edistää taloudellista tasa-arvoa.

Maksuton ehkäisy Varhassa

Kaikilla hyvinvointialueilla on ollut käytössä eriasteisia maksuttomia ehkäisyjä nuorille suunnattuna. Varsinais-Suomessa se rajattiin alun perin 25-vuoteen asti maksuttomaksi. Tämä alkoi kokeiluna syksyllä 2022.

Kokeilun alkaessa olennaista oli, ettei ehkäisylle asetettu alaikärajaa. Näin voitiin tehokkaasti ehkäistä esimerkiksi teiniraskauksia. 

Tähän päätettiin kuitenkin tehdä muutos ja hakea säästöjä noin 400 tuhannen euron edestä. Tämä tarkoitti maksuttoman ehkäisyn rajaamista nykymuodossaan alle 20-vuotiaisiin. Jatkossa 20-25 -vuotiaille tarjotaan yksi pitkäaikainen ehkäisymenetelmä (kierukka tai kapseli) (varha.fi).

Muutoksen jälkeen tilanne ei ole yhtä ihanteellinen kuin aiemmin ja olisi niin inhimillistä kuin todennäköisesti taloudellisestikin hyödyllistä palata aikaisempaan malliin, sillä opiskelijoilta ja pienituloisilta ylijäänyt raha menee useimmiten suoraan kulutukseen. 

Maksuttoman ehkäisyn suurimmat hyödyt yksilön elämässä löytynevät kuitenkin merkittävissä säästöissä ehkäisymenetelmien osalta, sillä nuoret ovat useimmiten opiskelijoita, pienituloisia tai ottamassa ensimmäisiä askeleita työelämän parissa.  

Terveisiä

Mikäli suomalaisten ja erityisesti nuorten palvelut kiinnostaisivat maan hallitusta, olisi sieltä varmasti löydetty pennosia tukemaan ennaltaehkäiseviä palveluita. Vastuullisesti toimivat ohjaustahot (Valtiovarainministeriö & Sosiaali- ja terveysministeriö) varmistaisivat myös riittävämmän ja reilumman rahoituksen hyvinvointialueille tulevaisuudessa eivätkä puskisi väkisin lähes mahdotonta leikkausaikataulua.