Pitkäperjantain pettymys Porissa

18.04.2025

Viime viikonloppuna SDP sai Porissa asukkaiden luottamuksen suurella vaalivoitolla. Nostimme kannatustamme 10%-yksiköllä (2025: 31,5%; 2021: 21,5%) ja kasvatimme näin ollen ykköspuolueen asemaamme.

Vaalitulosta sorsien ja vaalitappion kärsineet Vihreät ja Perussuomalaiset ovat kuitenkin liittoutuneet yhdessä Keskustan ja Kokoomuksen kanssa vaaliliittoon vaalien jälkeen saadakseen kaupunkilaisten valitseman vaalivoittajan vaikutusvallan mahdollisimman vähäiseksi.

Tämä on pettymys, erityisesti Vihreiden osalta, sillä kampanjoimmehan me yhdessä oikeistohallituksen päätöksiä vastaan vaalikentillä ja, jopa eduskunnassa.

Mikä on vaalien merkitys?

Yleensä vaaliliitot tehdään ennen vaaleja sellaisten puolueiden kesken, joilta löytyy samanmielisyyksiä. Tässä Porin tapauksessa näin ei kuitenkaan ole toimittu.

Sekä Satakunnan Kansa, että esimerkiksi Ylekin kertovat kyseessä olevan vaalien jälkeen solmittu vaaliliitto poliittista paikkajakoa ajatellen. Suurin puolue ja sen valtuustoryhmä saa valita ensimmäisenä tietyn määrän luottamustehtäviä (esim. kaupunginhallituksen puheenjohtaja) ja saa täten parhaat lähtökohdat toteuttaa omia tavoitteita, joille vaaleissa annettiin suurin luottamus.


Neljän puolueen (PS, Vihreät, Keskusta, Kokoomus) ryhmittäytyminen vaalivoittajaa vastaan onkin vaalituloksen halveksuntaa. Porvaripuolueet unohtivat vaaliliitosta vain hallituspuolue Kristillisdemokraatit.

"Tämä on mielestäni halveksuttavaa vaalituloksen aliarvostamista. Missä on äänestäjien kunnioitus?"
Rosalia Breider, puheenjohtaja Satakunnan Demarinuoret

Eikä vain siksi, ettei eniten ääniä saanut puolue (SDP) saa oikeutettuja asemiaan vaan myös siksi, että ideologiset vastaparit ovat liittoutuneet.

Tuskin kukaan Vihreitä äänestänyt olisi halunnut tukea Perussuomalaisia omalla äänellään, tai kukaan Keskustaa äänestänyt olisi halunnut omalla äänellään edistää Vihreiden politiikkaa. Kokoomuksen äänestäjistä tai politiikasta puhumattakaan.


"Porvarit unohtivat KD:n vaaliliitostaan"
EIno Koskinen, puheenjohtaja Lounais-Suomen Sosialidemokraattiset Nuoret

Millainen on äänestäjänä oikeusturva, jos ylivoimaiselle vaalivoittajalle ei anneta mahdollisuuta tehdä asioita reilummin? Tällaisen poliittisen pelin takia ei ensi vaaleissa voida myöskään puhua äänestämisen tärkeydestä, jos vaalien jälkeen päätetään tehdä asiat vaalituloksen vastaisesti.

Vihreiltä tiedusteltavaa

Hallituspuolueiden (Kokoomus, Perussuomalaiset) liittoutuminen ei ole yllätys, ovathan he lähentyneet toisiaan viimeisten vuosien ajan. Varsinaista yllätystä ei Keskustan liittyminen myöskään tehnyt, sillä heillä on petollinen maine.

Sen sijaan Vihreiden läheinen yhteistyö hallituspuolueiden ja erityisesti Persujen kanssa on yllättävää.

Onko kyseessä vaalitappion jälkeinen paniikki, vallanhimo vai eikö luoteta omaan poliittiseen linjaan? Vihreät ovat usein demareilta vaatineet "puhdasoppineisuutta". Esimerkiksi tilanteissa, joissa yksittäinen SDP:n kunnanvaltuutettu pienestä kunnasta ei ole kannattanut Pride-liputusta on asiasta vedetty maanlaajuiset otsikot.

Kysymmekin miten nyt toimitaan, kun yhdessä Suomen suurimmista kaupungeista tehdään vaaliliitto Persujen kanssa? Myös Perussuomalaisilta olisi syytä kysyä, miten vaaliliitto edistää heidän tavoitteitaan? Saadaanko Vihreitä tukemalla esimerkiksi vähemmän ilmastotoimia? Ehkä, sillä Vihreät liittoutuivat juuri niiden puolueiden kanssa, jotka ovat vastustaneet heidän eduskuntaryhmänsä ehdottamia ilmastotoimia.

Kuvakaappaus STT:n tiedotteesta 10.1.2023.


Vaalitappion kokeneet Vihreät ja Perussuomalaiset tästä varmasti eniten hyötyvät saamalla esimerkiksi lautakuntien puheenjohtajuuksia, kaupunginhallituspaikkoja tai muita vaikutusvaltaisia tehtäviä. Heille vilpittömät onnittelut poliittisen pelin onnistumisesta: Onnittelut!


Lounais-Suomen Demarinuorten piirihallituksen puolesta pj. Eino Koskinen ja Satakunnan Demarinuorten puolesta pj. Rosalia Breider