Puolet vuodesta takana
Puolet nykyisesta varapuheenjohtajakaudestani on taputeltu. Paljon on ehtinyt tapahtua sekä jäädä mieleen. Siksi onkin aika tehdä hieman itsearviointia siitä, mitä reilussa kuudessa kuukaudessa olen tehnyt.
Olenkin jakanut liiton (Nuva ry) asiat kolmeen kategoriaan: Tapahtumat & koulutukset, alueellinen toiminta ja liiton lähitulevaisuus.
Ennen kuin aloitan talven ja kevään purkamisen, haluan vielä todeta, että tuskin mikään näistä asioista olisi tapahtunut ilman liiton työntekijöitä sekä seitsenhenkistä liittohallitustamme.
Yhteistoiminta on tärkeää – siinä ollaan onnistuttu varsin hyvin.
Tapahtumat ja koulutukset
Suurin vastuu tapahtumien ja koulutusten järjestämisestä on muilla hallituksen jäsenillä sekä työntekijöillä kuin allekirjoittaneella. Tämä perustuu hallituksen vastuunjakoon, joka tehdään vuoden alussa järjestäytymiskokouksessa.
Sain kuitenkin päävastuun piiritoimijakoulutuksen järjestämisestä vuoden alussa.
Koulutuksessa käytiin läpi oleellisia asioita piiritoiminnan kannalta sekä yhdistyksen ylläpitoa. Järjestelyt olivat onnistuneita, mikä näkyi positiivisessa palautteessa. Kehityskohteena olisi yhdenvertaisuuskoulutuksen sisällyttäminen jokaiselle osallistujalle.
Pari kuukautta sitten järjestimme myös Aktiivipäivät ABC&HC. Kyseessä on valtakunnallinen koulutustapahtuma, joita olemme jo pitkään kaksi vuodessa eri puolilla Suomea. Tällä kertaa vuorossa oli Vaasa, jossa teimme myös osallistujaennätyksiä (n. 200 osallistujaa). Oma vastuuni näkyi vertaistyöpajoissa sekä piirihetkissä, joista ensimmäinen oli eräs parhaista vetämistäni ikinä. Kyseisessä työpajassa pohdittiin, mitä tehdä nuorisovaltuuston jälkeen. Ryhmätyöskentelyissä keksittiin mielenkiintoisia ammatteja, uravalintoja sekä tavoitteita. Näihin tavoitteisiin, urille ja ammatteihin pääsemiseksi ryhmät loivat myös mahdollisia polkuja, jotta näiden asioiden tavoitteleminen olisi helpompaa. Työpajan päättymisen jälkeen eräs osallistuja antoi minulle myös positiivista palautetta suullisesti, omalla nimellään ja omilla kasvoillaan. Se jäi elävästä mieleen, sillä kovin harvoin saadaan palautetta suullisesti.
Näiden koulutuksellisten osioiden lisäksi hoisin eräitä juoksevia asioita, avustin yhteistyökumppaneiden vetämissä työpajoissa sekä muun muassa siivosin. Oli myös hienoa nähdä nuvalaisia! Kuulemani mukaan Vaasaan, joka on aivan länsirannikkolla, olisi tullut lukuisia nuvalaisia esimerkiksi Lappeenrannasta, joka on aivan itärajallamme. Asiallista! Kirjoitan aihetta sivuavan blogikirjoituksen jo aikaisemmin.
Aktiivipäivät olivat varsin onnistuneet, mutta jos haemme vielä suurempaa onnistumista, on sellainenkin löydettävissä. Nimittäin ensimmäistä kertaa järjestetty Vaikuttajasimulaatio oli täysin uusi konsepti, joka onnistui niin omasta mielestäni kuin myös tapahtumalla kuultujen palautteiden sekä keskustelujen pohjalta. Legendaarisessa Korpilammen hotellisessa järjestetty simulaatio simuloi erityisesti eduskunnan valiokuntien toimintaa sekä eduskuntaryhmien toimintaa tavoitteittensa edistämiseksi.
Tukivastuullani toimiva piirineuvosto sai myös järjestettyä pitkästä aikaa tapahtuman. Se järjestettiin liiton toimistolla toukokuussa saavuttaen tavoitteensa, sillä tapahtuman tarkoitus oli luoda uusia ideoita ja näkemyksiä liiton piiriuudistusta koskien. Piiriuudistuksen lisäksi tapahtumalla käsiteltiin mm. tapahtumatuotantoa ja- suunnittelua. Merkittävän virstanpylvään tästä tapahtumasta tekee se, että koronan alkamisen jälkeen yksikään piirineuvosto ei ole siihen aikaisemmin kyennyt.
Ei edes se, missä olin itse mukana varajäsenenä (2022), ja uskon syyn olleen ajan puutteessa.
Näiden lisäksi olen päässyt osaltani tekemään tuttua ruohonjuuritason toimintaa. Pääsin esimerkiksi vuoden alussa kouluttamaan Lappeenrannan nuorisovaltuustoa sekä fasilitoimaan Nuorten hyvinvointialueiden tulevaisuus -tapahtumassa, johon huipentui myöskin tämän vuoden ALNU-hanke. Lisää voit lukea tästä.
Alueellinen toiminta
Moni liiton aktiiveista on kuullut minun joskus puhuvan piiriuudistuksesta, osa jopa melkein tylsistymiseen saakka. Se on kuitenkin ollut työpöydälläni viime vuodesta lähtien, eikä se ole vieläkään valmis. Uudistuksen pitkä aikataulu ehkä kuvastaa myös sen merkitystä, sillä halutaan varmistaan sen toimivuus sekä se, että saavutetaan sille asetetut tavoitteet.
Koko uudistuksen ydintavoitteena onkin siirtää piiritoiminnan painopistettä enemmän itse aktiivitoimintaan.
Koko uudistuksen ydintavoitteena onkin siirtää piiritoiminnan painopistettä enemmän itse aktiivitoimintaan (esim. tapahtumat, edunvalvonta, viestintä) pois piiritoimijoiden motivaatiota vievästä yhdistyshallinnosta. Kymmenestä piiristä yhdeksän ovat yhdistyksiä ja yhden piirin yhdistoiminnan purkaminen on kesken. Tässä on tunnustettava myös oma osittainen virhearvioni, sillä viime joulukuussa tehdyn lakkauttamispäätöksen jälkeen puuttui ohjeistus siihen miten yhdistys puretaan. Oman haasteensa tässä on luonut myös se, ettei jokaisen kymmenen piirin hallintoa ole jokaisena vuonna hoidettu niin hyvin kuin olisi ollut toivottavaa. Esimerkiksi tilinkäyttöoikeudet ovat olleet yksi murheenkryyni monessa piirissä jo pidemmän aikaa.
Tileistä puheenollen myös yritys/yhdistystilien ylläpitämiseen menee mielestäni turhan paljon rahaa (10€/kk eli 120€/vuosi) verrattuna yhdistysten taloudelliseen toimintaan vuoden aikana.
Piirien osalta myös paljon positiivista tapahtunut tänäkin vuonna, olemme esimerkiksi saaneet yhä enemmän piiritoiminnasta kiinnostuneita ihmisiä mukaan. Olen siis luottavainen siihen, että meillä on jatkossakin aktiivisia piiritoimijoita. Mitä lähemmäs kesää on tultu, sitä ylpeämmin olen saanut seurata myös piirien tapahtumia. Erityisen ylpeä olen ollut Lounais-Suomen järjestämistä tapahtumista (nuvakahvit eurovaaliteemalla sekä kaksi piknik-tapahtumaa) sekä myöskin oman kummipiirini (Pirkanmaa) järjestämistä eurovaalien varjovaaleista ja pizzaillasta. Muutenkin näin hyvin aktiivisuutta Eurooppatiedotuksen hankerahoituksen innoittamana.
Olen myös itse saanut paljon vastuuta alueellisen toiminnan suhteen, ja olen pyrkinyt vähintäänkin vastaamaan niihin odotuksiin, joita minulle on annettu. Koen, että tänä vuonna on ainakin parannettu piirien osallistumista ja piireille tiedottamista.
Paljon on myös keskusteltu alueellisten nuorisovaltuustojen (hyvinvointialueiden nuorisovaltuustot) suhteesta piireihin. Tästä päästäänkin vielä palaamaan lyhyesti piiriuudistukseen, sillä uskon sen ratkaisevan monia niistä haasteista mitä nyt on. Tätä uudistusta on tehty hartaasti ja tulevaisuuden piiritoiminnan visio on mitä parhain.
Odotan innolla, mitä kaikkea syksyllä tapahtuu!
Lähitulevaisuus
Liiton kannalta lähitulevaisuudessa on useita tärkeitä asioita, joista nostan esiin ensimmäisenä ensi vuoden kunta- ja aluevaalit. Näissä vaaleissa valitaan päättäjät päättämään nuoria lähellä olevista asioista (esim. peruskoulutus, sosiaali- ja terveyspalvelut) sekä myöskin päättäjät tekemään yhteistyötä nuorisovaltuustojen kanssa. Nuorten ja nuorisovaltuustojen onkin syytä osallistua keskusteluun näissä vaaleissa. Liitto tulee myös osallistumaan vahvasti yhteiskuntakeskusteluun sekä esimerkiksi tarjoamaan materiaalia paikallisille toimijoille.
Vaaleja käsitellään myös syksyn Aktiivipäivillä Mikkelissä, josta päästäänkin syksyn tärkeisiin tapahtumiin. Aktiivien lisäksi liitto järjestää Huipputapaamisen tällä kertaa Ulkoministeriön kanssa sekä liittokokouksen marraskuussa Tampereella. Liittokokouksessa päätetään liiton asiakirjoista, tärkeimpänä toimintasuunnitelmasta, vuodelle 2025 sekä valitaan myös yhdistyksen hallitus.
Kolmas ajatuksissa pyörivä asia on tulevien vuosien taloudellinen tilanne. Tässä huolta aiheuttaa erityisesti OKM:n valtionavustuksiin kohdistuvat leikkaukset, niillä rahoitetaan liiton toimintaa merkittävästi. Moni valtionavustuksia saava järjestö yrittää tällä hetkellä löytää keinoja varautua todennäköisiin leikkauksiin. Epävarmuutta varautumiseen aiheuttaa monessa paikassa se, ettei vielä tiedetä nuorisoalan järjestöihin kohdistuvien leikkausten suuruutta tai tarkalleen millaisella kriteeristöllä leikkauksia kohdistetaan.
Toisaalta tässä kohtaa olen vielä rauhallisin ja toiveikkain mielin.
Ja vielä ehkä bonuksena, SuomiAreena on parin viikon päästä. Siellä on myös Nuvan ohjelmaa, kannattaa siis seurata liiton somea.
Miten mennyt?
Kokonaisuutena arvioiden tätä kulunutta puolta vuotta olen varsin tyytyväinen, sillä omalla työpöydälläni suurimpana asioina olleet piiritoimijakoulutus sekä piiriuudistus on toteuteutettu (koulutus) tai ovat edenneet hyvin (uudistus). Tämän lisäksi hallituksen kesken on ollut hyvä henki, kuten myöskin toimistolla kokemukseni mukaan.
Liitolla on ollut myös paljon uutta tänä keväänä, esimerkiksi Vaikuttajasimulaatio sekä yhteistyöhanke CBSS:n (Council of the Baltic Sea States) kanssa.
Moni liiton tapahtumista on saanut myös huimasti positiivista palautetta sekä toisaalta olemme saaneet myös jo toimeenpantuja kehitysehdotuksia esimerkiksi nettisivujamme koskien.
Itse olen myös tyytyväinen, sillä olen tehnyt enemmän työtä kuuden kuukauden aikana kuin aikaisemmin. Olen viettänyt aikaa kokouksissa, Google Drivessä sekä mm. Finlexissa – kaikesta on kuitenkin selvitty kunnialla. Mainitsin aikaisemmin saaneeni positiivista palautetta, joka on ehdottomasti auttanut jaksamaan. Jaksamista on vaadittu, sillä moni asia on muuttunut nuvajuttujen ulkopuolella omassa elämässä sekä toisaalta myös positiivinen palaute auttaa ohittamaan asiattomat viestit ja muut vastaavat asiat.
Kuuden kuukauden arvosanaksi liitolle antaisin koulutyyliillä 9. Tästä on hyvä jatkaa syksyllä!